luni, 23 octombrie 2017

Cum alegem, firma de unde cumparam, mobilier din PAL in Timisoara

Cum alegem, firma de unde cumparam, mobilier din PAL in Timisoara

Producator mobila:

Intri intr-un magazin de mobila ai vazut ceva ce-ti place:

Vanzatorul: Va putem ajuta cu ceva?

Raspuns : Nu multumesc.

De ce? Pentru ca mai intai trebuie sa vezi daca merita sa cumperi de la ei.

Mobilierul executat de o firma pentrut magazinul propriu este oglinda calitatii produselor(  aspect, fiabilitate) si a seriozitatii conducerii( respectare termen predare si design, garantie etc).

Ce este de facut?

In primul rand incepeti sa priviti mobila de aproape.

Mobilier din PAL. Ce sa observam la mobilierul din PAL:

Lateralele la vedere si  blaturile corpului de mobilier .

Daca pe exteriorul “peretilor” mobilierului apar capete de suruburi la vedere sau capacele de plastic, buline din melamina sau alte inventii( ceara de retus etc.). FUGITI !!!  Chiar daca acel produs are un design deosebit( care aproape sigur este furat deci nu le confera un atuu in plus) sau intra intr-o nisa, ocupa spatiul intre doi pereti, aceste metode primitive si total inestetice de imbinare arata slaba utilare a firmei respective.

Riscurile sunt numeroase. Mobila  se lucreaza intr-un garaj( eventual cu ghilimelele de rigore) cu utilaje improvizate sau foarte vechi. De aici rezulta inevitabile abateri dimensionale la panourile din care este confectionata care duc la functionarea defectuasa a sertarelor, usilor, rosturi inegale si inestetice intre fronturi etc. Cantul este pus probabil cu fierul de calcat sau utilaje depasite si se dezlipeste aproape sigur sau panourile au fost comandate la o alta firma care( de obicei ) nu acorda o mare importanta lucrarilor pentru terti.

Fiind o firma in care s-au investit foarte putini bani poate disparea peste noapte si ramaneti fara garantie.

Canturile( muchiile) panourilor din care este executata mobila.

La fronturi( usile si fetele sertarelor) cantul( materialul care acopera grosimea panoului) trebuie sa fie gros de 2mm( ABS gros 2). In primul rand la aceasta grosime nu merge lipit artizanal si foarte important  datorita frezarii obligatorii a muchiilor( adica  rotunjirea sau tesirea lor) acestea NU devin taietore si sunt excluse accidentele prin taiere.

Pentru cadrul( corpul) mobilierului majoritatea firmelor folosesc canturi subtiri ( ABS gros 0.4mm).

Pipaiti lateralele si politele din spatele fronturilor pentrut a “vedea” cat de ascutite au ramas muchiile. Daca sunt ascutite nu este in ordine inseamna ca a fost lipit neglijent pe o masina prost reglata sau artizanal..

Aceasi concluzie tragem si daca grosimea adezivului intre cantul ABS( gros de 2 sau 0.4mm) si panoul de PAL nu este uniforma si foarte subtire, aproape invizibila.

Folosirea unui adeziv cu o culoare total diferita de culoarea cantului sau a PAL-ului( uneori acestea difera) este un alt semnal de alarma.

Daca in magazin( shwroom) exista un singur cant dezlipit ( adica vezi aschiile din panou) nu cere si nu accepta nici o explicatie. Asa o sa arate si mobila ta peste o scurta perioada de timp. Singura suprafata fara cant la un corp de mobilier http://www.mobila-bucuresti.com/administrator/components/com_acesef/assets/images/icon-10-external.pngeste la spate, unde este fizat PFL-ul( materialul subtire din care este confectionat spatele) intr-o frezare( adancitura).

Mobila din PAL.Aspectul general

 Priviti cu atentie cum este taiat PAL-ul. Sa nu existe ciupituri in melamina panourilor in zona de  imbinare dintre PAL si cant. Uneori aceste defecte sunt retusate cu ceara dar la o privire atenta se observa cu usurinta.

 Existenta zgarieturilor pe suprafata mobilei indica neglijenta in timpul manipularii si transportului. Daca mobila din magazin este tratata cu atata “grija” sa ne imaginam cum este tratata o comanda intamplatoare, mai ales ca uneori avansul acopera valoarea materialelor. Clientii refuza foarte rar lucrarea acceptand scuze si promisiuni de remediere a defectelor.

Aceste “amanunte” (suruburi la vedere, capace si capacele, adeziv negru si mobila bej, rosturi neuniforme, remedieri cu ceara, etc ) creaza o imagine de ansamblu dezastroasa si distrug orice design. Probabil  nu veti realiza niciodata de ce mobila nu arata ca aceea “din revista”.

Toate acestea defecte de fabricatie  pun la indoiala si capacitatea firmei respective de a produce mobilier  fiabil si de a respecta termenele de predare, garantii, designul stabilit, etc.

Daca mobilierul a trecut acest examen chemati vanzatorul. Acum  poate sa va ajute.

Ca fapt divers. Evitati magazinele intunecoase. Nu sunt ecologisti sunt doar smecheri.

Related Posts: